פייסבוק     צור קשר  |   פורום  |   הרשמה לדיוור

 

 

 

 

 


איך את/ה מקבל/ת את הטיפול לגושה
קבלת הטיפול בבית חולים
טיפול בבית בעזרת אחות
טיפול עצמי בעזרת מראה או בני הבית
אני לא מקבל/ת טיפול
הצבע
לרשימת כל הסקרים
דף הבית>>פרסומים >>תזונה ואורח חיים כיצד ביכולתו של חולה גושה לעזור לבריאותו ?

פרסומים

תזונה ואורח חיים כיצד ביכולתו של חולה גושה לעזור לבריאותו ?

כחולה גושה שנים רבות אני יכול להעיד באופן אישי שלאורח חיינו השפעה רבה מאד על בריאתנו מעבר למה שאנו אף מעיזים לדמיין.

כנטורופת מוסמך  העוסק ברפואה טבעית חקרתי את מחלת הגושה על היבטיה השונים.

מאמר זה מתייחס להיבטים כללים של אורח חיים והשפעתם על בריאותנו תוך התייחסות ספציפית למחלת הגושה.

אין גיל או מצב בו חולה גושה ללא קשר למצבו ההתחלתי יכול לעזור לעצמו לשפר את איכות חייו.

התייחסות  לאדם מאובחן בגושה צריכה להיות התייחסות כמו לכל אדם עם התאמות ספציפיות לביטויים האישים באותו האדם.

מחלת הגושה היא מחלה שמקורה בפגם הגנטי שאיתו נולדים ,לחולה גושה אין שליטה כמובן על המוטציות איתם נולד ואין ביכולתו למנוע אותה.

עם זאת בידינו השליטה על ידי אורח חיים נכון למקסם את בריאתנו הכללית תוך מתן תשומת לב והכירות עם הסימפטומים הנלווים למחלת הגושה.

לעולם לא מאוחר לנקוט בפעולות אשר יעזרו לנו להיות ויטאלים, חיונים ולמנוע מחלות עתידיות .

כאשר אנו מכירים את התסמינים או את המחלות שעשיות להופיע בשכיחות גבוהה יותר אצל חולי גושה בוודאי שהאסטרטגיה נכונה תהיה לעסוק ברפואה מונעת.

אם אנו מביטים על הבעיה של צפיפות עצם נמוכה לדוגמא והנטייה של שברים שעשויה להתרחד  בחולה גושה  הרי שנרצה לבצע את פעולות ולחיות אורח חיים שידועות כתורמות לתקינות העצם ולהימנע מפעולות הקשורות בהחמרת הבעיה וזאת דרך תזונה נכונה ופעילות גופנית.

בעוד החוקרים מנסים להבין את ההקשרים הגנטיים בין פרקינסון לגושה האסטרטגיה הטובה ביותר בה נוכל לנקוט נכון להיום היא מניעה כלומר: להימנע מפעולות הידועות כקשורות בפרקינסון למשל:הימנעות מצריכת מוצרי חלב (חוקרים עקבו אחר ההשפעה של גורמים תזונתיים שונים על הסיכון לחלות בפרקינסון ומצאו שהגורם התזונתי שהשפיע במידה הרבה ביותר על הסיכון לחלות בפרקינסון היה חלב)

 כמו כן נוכל לבצע פעולות של רפואה מונעת  (למשל לעסוק בפעילות גופנית) ולדאוג לא להיות בחסרים תזונתיים.

בנושא האנמיה נרצה להקפיד לספק לגוף את כל המרכיבים החיוניים לצורך יצירת תאי הדם ולא להיות בחסרים למשל בחומרי הגלם המעורבים ביצירת תאי הדם  ח.פולית,ברזל,ויטמין B12 לדוגמא.

 

מה היא בעצם תזונה בריאה ?

בעידן הנוכחי אנו מוצפים במידע רב וסותר אודות תזונה ומזון.

כאשר אנו ניגשים לשאלה מה הם המזונות המומלצים עבורנו עלינו להתמקד  בהשפעת המזון על גופנו,על הכימיה של המזון , ,על מחקר קליני  רפואי מעודכן.עלינו לנסות לנטרל דעות קדומות ומיתוסים הנובעים בד"כ משמועות, פרסומות מסחריות שברוב המקרים מוסרות מידע כוזב או ידע מוטעה שסותר את המחקר והמדע הרב המעודכן כפי שמופיע בספרות הרפואית.

כל אחד מאיתנו הינו אינדבדואל וככזה יש להתאים את סוג התזונה שמתאימה לאדם לשלב בחייו,לאורח חייו לבעיות או סימפטומים מהם הוא סובל.

השפעת המזון על גופנו

היפקרטס אבי הרפואה טבע את האימרה   "יהיה מזונותייך תרופותייך ותרופותייך מזונותייך".המזון שאנו צורכים משפיע על כל מערכות גופנו .

מדע התזונה העכשווי מבוסס על מחקר וטכנולוגיות המאפשרות לנו לדעת את השפעת התזונה על גופנו ואפילו ברמה התאית.

ההבנות החדשות עוזרות לנו להבין כיצד ויטמנים,מינרלים נוטריינטים ואחרים יכולים להזין אותנו,ניתן לראות כיצד מחסור ברמות נוטריינטים יכולות להוביל לרמות אנרגיה נמוכות,הזקנות מוקדמת ומחלות וניתן לראות כיצד מזונות מסויימים מזינים אותנו ומונעים מחלות.

לאורח החיים יכולת השפעה על "הדלקה" ו"כבוי" של גנים ,לתזונה יכולת למנוע רבות מהמחלות שהם בין סיבות המוות המובילות בעולם כיום.

אורח חיים הכולל תזונה נכונה,פעילות גופנית ודאגה לעולמנו הרגשי הוא זה שיגרום לנו להיות מלאי אנרגיה וחיות והימנעות ממחלות וסבל יחמיר או יטיב עם סימפטומים קיימים.

מבין התסמינים הקלינים אשר עשויים להופיע אצל חולה גושה:

 נטייה לסבול מאנמיה, מחולשה ועייפות,פרופיל שומנים נמוך,דלקתיות,צפיפות עצם נמוכה ואוסטיאופורוזיס,שיבוש בתגובה החיסונית,אנמיה,נטייה לסבול מדימומים (עקב ירידה במספר הטסיות והפרעה בתיפקודם)

לאורח החיים שלנו השפעה ישירה על חלק מסימפטומים אילו ,חלקם מהתסמינים יכולים להיות מוחרפים או לא להופיע בכלל.

 

 

 

 

פרופיל שומנים נמוך

אצל חולה גושה קיימת הפרעה בפרופיל השומנים. הכולסטרול הכללי נמוך הרבה פעמים, הכולסטרול שנחשב ה"הטוב"((HDL נמוך מאד.

למעשה מה שמכונה כולסטרול  הוא סוג של "רכב" שנושא את הכולסטרול בגופנו.

למרות אופנת הדיאטה דלת השומן (הרעיון ששומנים באופן כללי מזיקים ויש לצרוך מהם כמה שפחות בדיאטה)  המדע אינו תומך בדיאטה מסוג זה.

אנו זקוקים לשומן מהסוג הנכון ובמינון הנכון בגופנו שכן הפרה במאזן השומנים עשוי ליצור שיבושים או למנוע מצב של תפקוד אופטימילי במערכות גופנו.

לשומן תפקיד חשוב מאד בגופנו ,בלי שומן אין חיים.

השומן הכרחי לכל תהליכי הגוף הוא מצוי במעטפת התא,הוא חומר מוצא להורמונים הוא קשור לתקשורת בין התאים ועוד.

השורה התחתונה היא שעלינו להקפיד לספק לגוף שומן מהסוג "הנכון" הבריא ולהימנע ככל האפשר מהשומן "הרע" שפוגע בבריאותנו.

מחקרים מקשרים כמות נמוכה מידי של כולסטרול עם דיכאון, התדרדרות קוגנטיבית ומוות מוקדם.

אנו זקוקים לכל חומצות השומן החיוניות אך התזונה המערבית מכילה בד"כ עודף מהשומנים שנחשבים לשומנים המזיקים (אומגה 6 ) ופחות מידי מהשומנים הטובים (אומגה 3).

חשיבות רבה מאד יש לחומצות שומן מסוג אומגה 3 .

אומגה 3 נמצאת בדגים (אך דגים הוא המזון המזוהם ביותר בכדור הארץ, בדגים  מצטברות מתכות כבדות רעילות,כספית ורעלים ולכן אכילתם אינה מומלצת).

אומגה 3 במזון נמצאת בצומח (שהוא המקור העדיף לקבלת אומגה 3):בזרעי פשתן,זרעי צ'יה, אגוזי מלך,בצמח רגלת הגינה.

אומגה 3 ניתן לקבל גם מתוספי תזונה.

 מומלץ שהכולסטרול הכללי בבדיקות הדם לא יפחת מ  160

יש לדאוג לצריכת שומנים איכותיים דרך התזונה ועל ידי נטילת תוסף אומגה 3

מזונות שהם מקור לשומן טוב: אבוקדו ,שומשום(טחינה),אגוזים וזרעים .

השמנים היחידים שמומלץ להחזיקם בבית:

שמן זית בכבישה קרה מאיכות גבוהה  שאיתו ניתן לתבל סלטים תבשילים וכו'.

שמן קוקוס אורגני מכבישה קרה  לאכילה ,אם יש צורך בבישול או טיגון בשמן שמן קוקוס הוא שמן הבחירה.שמן הקוקוס אף  עשוי לעלות את פרופיל השומנים בצורה בריאה ,למרות שמדובר בשומן רווי זה הוא שמן שבנוי מחומצות שומן בינוניות שרשרת,הרכב חומצות השומן שלו בריאות והוא לא ישקע בעורקים.

שומן מזיק שאינו מומלץ : רוב השמנים הצמחיים אינם מומלצים עקב התיעוש שלהם ,הרכב חומצות השומן שלהם ונטייתם להתחמצן או ליצור ראדיקלים בחימום,מוצרים שרשום בהם שומן צמחי מוקשה,שומן טרנס,שומן מחומם מהחי.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

בריאות העצם ואוסטיאופורוזיס הסתכלות על התמונה הגדולה

חשוב להבין שאוסטיאופורוזיס אינה מחלת "חוסר/בריחת סידן" ,אלא פתולוגיה שבא מתרחש תהליך בו קצב פירוק העצם גדול מקצב בניית העצם.

תהליך זה גורם בסופו של דבר לאיבוד מסת עצם.

בעיה זו קשורה לעצמות פריכות ושבירות ומכאן הסיכון לשברים.

 גם אצל חולה גושה שחלקם הגדול עשוי להיות  מאובחן כבעלי צפיפות עצם נמוכה  הבעיה אינה  נגרמת ממחסור באספקת סידן לגוף.

אם כך היה הדבר, הרי שכל חולה גושה או אדם שמאובחן בבעיה זו  היה נוטל כמות גדולה של תוספי סידן ממזון או מתוספים והיינו מונעים או מרפאים את המחלה.

מספר נקודות חשובות:

ע"פ מחקרים אנשים שצרכו סידן רב יותר בתזונה לא נמצאו כבעלי עצמות חזקות יותר, כמויות גדולות של סידן אינו מגן או מונע אוסטיאופורוזיס

בארצות הצורכות כמויות סידן נמוכות נפוצה פחות המחלה

בנשים טבעוניות שאינם צורכות מוצרי חלב כלל המחלה נפוצה פחות.

שכיחות שברים בעצם הירך גבוהה יותר אצל הנשים המרבות לשתות חלב

ע"פ חוקרי אונ' הווארד נשים שצרכו שלשה מוצרי חלב ביום היו בסכנה מוגברת לשברים.

ועם כל זאת  סידן הוא עדין שחקן חשוב שיש לקבלו בצורה מספקת ממקורות בריאים מהצומח.

תהליך בנייה ופירוק העצם הינו תהליך דינמי המערב מספר רב של מערכות בגוף בתהליך זה מעורבים "שחקנים" רבים כגון ויטמנים ומינרלים,כל הפרה במאזן זה עשוי להשפיע על בריאות העצם.תהליכים טבולים רבים בגוף משפיעים על תהליך פירוק ובנייה בעצמות.

אוסיטאופרויזס הינה מחלה עם קשר ישיר לאורח חיים.

מה מסייע לחיזוק העצם?

  הימנעות מצריכה מוגזמת של מזון שמפריע בספיגת הסידן לגוף – כגון בשר   

  אדום, משקאות קלים וכמויות גדולות של אלכוהול וקפאין

 המנעות ממזון אשר מדלל את הסידן ( משקאות מוגזים כדוגמת קולה אשר עשירה בחומצה זרחתית),סוכר ומיני "מזון זבל" (ג'אנק פוד) אשר מדללים את מאגרי הגוף:מזון מתועש,חטיפים,ממתיקים ,מעדני חלב,מזונות מיקרוגל, נקנקיות,נקניקים וכו'.

 פעילות גופנית ובמיוחד פעילות שמפעילה לחץ על העצם ומחזקת אותה כגון :

דחיקת משקל מול התנגדות,סוגים מסויימים של יוגה, טאי צ'י,התעמלות בונה עצם.

הקטנת מתח וסטרס , רמת אסטרוגן מספקת בנשים לאחר המנפאוזה.

יש לשים לב לשיבוש בבלוטת אנדוקריניות כגון בלוטת התריס (מפרישה את ההורמון קלציטונין שאחרי על רמות סידן בדם).

יש לשים לב למחסורים שיכולים להיגרם מנטילת תרופות מסויימות (כגון סותרי חומצה) המכילים אלומיניום משום שהם עלולים למנוע את ספיגת הסידן.

הקפדה על רמות תקינות של ויטמין D

תזונה נכונה, עשירה בסידן מהצומח ממקורות נכונים אשר יספקו לגוף את שלל הרכיבים הדרושים. מומלץ לאכול :מזון עשיר בסידן כגון ברוקלי,טחינה,עלים ירוקים.

עייפות

לעייפות סיבות רבות ומגוונות החל מאנמיה חוסר בפעילות גופנית,מחסור בויטמנים ומינרלים  וכו'.יש לבדוק האם עדין יש אנמיה? האם עדיו מרגישים חולשה? האם יש עדין חוסרים בבדיקות הדם?

ברפואה הטבעית מגוון כלים לפתרונות של בעיות אילו.

עקרונות התזונה הבריאה

מזון המספק לגוף את מיגון החומרים הדרושים לו תוך צימצום או המנעות ממזונות אשר השפעת אינה מעודדת בריאות או המכילה חומרים מזיקים ומיותרים.

תזונה המבוססת על הצומח של מזון בצורתו הטבעית, טרי ככל האפשר עם הקפדה על גיוון במזון שיספק לנו את החומרים הנחוצים לגוף.

תזונה מגוונת המבוססת על ירקות ,פירות,דגנים מלאים,קטניות,נבטים ,אגוזים זרעים ושקדים ,דאגה לכמות מספקת של נוזלים והקפדה לא להיות בחוסרים על ידי נטילת תוספים כגון B12  וויטמין D  מספקת לגוף את כל אשר נחוץ לו.

צימצום החשיפה לרעלים וזאת על ידי צריכת מזון אורגני ככל האפשר.

המנעות מוחלטת או מינמום שימוש במזונות הגורמים נזק לגוף:

מזון תעשייתי,חומרים מלאכותיים,קמח לבן,חלב ומוצריו,שמנים מתועשים ושמנים מהחי,סוכר.

תוספי תזונה מומלצים לחולי גושה:

ויטמין D  הקפדה על רמות תקינות של ויטמין זה חשובות לכל אדם החפץ בבריאות ובפרט לחולה גושה זה הוא ויטמין שמתנהג בגוף כהורמון רב עוצמה ,קשור לכל מערכות גופנו .

לא ניתן להמעיט בחשיבותו של ויטמין זה ,מספיק מחסור בויטמין חשוב זה (ע"פ מחקרים רוב אוכלוסיית ישראל חסרה בויטמין) כדי להפר את כל תהליך בניית העצם, ויטמין D  אחראי על ספיגת סידן מהמעי,הוכח כמונע נפילות ושברים בקשישים,ממתן תהליכים דלקתיים,קשור במערכת החיסון,קשור בבקרה על חלוקה תקינה של תאים ועוד.

בעידן בו רובנו נמצא רוב היום במקומות סגורים ומשתמשים בקרמים עם מקדמי הגנה (שימוש בקרם עם מקדם הגנה חוסם 99% מויטמין D ) אנו זקוקים בד"כ לתוסף על מנת לעלות את רמתו בגופנו לרמות הרצויות. (רמה מומלצת של ויטמין בבדיקות דם היא 40-50 ng/ml )

במקביל מומלצת חשיפה  מבוקרת לשמש של  כ 15 דקות ביום.

לרובנו השמש לא תספק את הכמות הנדרשת ובוודאי לא תצליח להשלים רמת חוסר כאשר קיים

ההמלצה היא  לתסף כל יום בויטמין D  בהתאם לבדיקות הדם.

מגזניום-

אחראי על יותר מ 300 תהליכים בגופנו,בדיקות הדם כיום בודקות את רמתו בדם אך זה הוא מינרל תוך תאי ולכן הבדיקה לא משקפת את מצבו בגוף. חוסר בויטמין זה קשור לעייפות כרונית,התכווצויות שרירים,מיגרנות,עצירות,מתח ועוד .מגנזיום משתתף עם סידן בתהליכים רבים בגוף ובניהם בניית העצם.

ויטמין K2  - נחשב ל "GPS" בכל הקשור לסידן בכך ש"מכוון" את הגעתו למקומות הנכונים בגוף  ו"מדביק" את הסידן לעצם, מונע מצב שקרוי קלסיפיקציה,ויטמין זה קשור ישירות לחלק מתהליך הקרישה (תהליך הקרישה אינו תקין אצל חולה גושה).

רוב האוכלוסיה נמצאת במחסור בויטמין שנמצא בכמות מועטה ביותר במזונות שאנו צורכים.

חוסר ישיר בויטמין זה אינו נבדק בד"כ באופן ישיר בבדיקות הדם. (שמודדות רק  מדדי קרישה)

מחקר הראה שנטילת תוסף זה על ידי נשים לאחר המנפאוזה העלה את צפיפות העצם.

 

 

סידן

דאגה לצריכה מספקת של סידן מהמזון אמורה לספק את הכמות הנאותה ועם זאת כמניעה או במצב של אוסטיאופורוזיס  יש הגיון רב בנטילתו כחלק מקומפלקס תוספים  לבריאות העצם .

(נטילת כמויות גדולות של תוסף סידן בנפרד ללא הקפדה על איזון המינרלים והויטמנים האחרים ובייחוד ללא הקפדה על  ויטמין D אינה מומלצת ואף מסוכנת )

בכל מקרה מומלץ  להתייעץ עם נטורופת מוסמך להתאמה אישית של תוספי תזונה.

שימוש בצמחי מרפא

הטיפול בצמחי מרפא הוא טיפול במרכבים כימים רבי עוצמה ומכאן החשיבות הרבה להתאמה מקצועית שניתנת על ידי מטפל שהוכשר ברפואת צמחים (הרבליסט קליני). לאחר תשאול מעמיק,אבחון ובחינת קונטרה אינדיקציות  תותאם למטופל פורמולה צמחית במינונים המתאימים. צמחי מרפא יעילים ובטוחים לשימוש כאשר נלקחים בצורה נכונה ובמינונים המתאימים.

שימוש בצמחי מרפא הוא אחד הכלים החשובים ברפואה הטבעית לסיוע במגוון רחב של בעיות רפואיות.

החופש לטפל בבריאותנו ובעצמנו

הבחירה לטפל בעצמנו היא בידי כל אחד מאיתנו.כתבה זו התמקדה בעיקר במזון.

הבחירה היא פעמים רבות בהושטת היד במדף הסופר אנו יכולים לבחור בתזונה המערבית הממוצעת שהיא מזון מתועש עם חומרים מוספים מזיקים עמוסים בסוכר,חומרים כימים מוספים,שומן שאינו בריא,קמח לבן ומוצרים מהחי.

צריכת מזון זה לאורך זמן מעודדת דלקתיות בגוף,תגרום לנו להרגיש עייפים,חסרי חיות ,תרוקן אותנו ממאגרי הויטמינים והמינרלים,תגרום לנו לחוסרים שיתבטאו בחוסר ויטאליות,תשבש את המערכת ההורמונאלית שלנו תחשוף אותנו למחלות עתידיות ותחמיר בעיות רפואיות קיימות.

במקביל יש לנו את היכולת לצרוך מזון שיזין אותנו,יספק לנו את את חומרי הגלם הנחוצים לגוף לבניית מערכת חיסונית חזקה,לויטאליות ולמניעת מחלות.

בנוסף עומדים לרשותנו כלים טבעיים המסייעים לנו לשמור על בריאותנו ולטפל במגוון בעיות ובסימפטומים בין כלים אילו ניתן למנות את השימוש בצמחי המרפא ותוספי התזונה ,כלים מתחום הגוף והנפש ועוד.

אני יכול להעיד מנסיוני האישי כחולה גושה  ולהמליץ  בעיקר לא "להשלים" אלא לנסות להסתייע ולטפל בחלק מהמצבים השונים המאפיינים חולי גושה כגון חוסרים,אנמיה,עייפות בכל אילו ניתן להסתייע בטיפולים בעזרת כלים טבעיים .

אין לי כיום כל ספק ביכולתנו האדירה לשלוט ולשפר את בריאותנו.

 

 

דרור בך

נטורופת מוסמך (N.D), בוגר קמפוס ברושים באוניברסיטת תל אביב, מסלול רפואת צמחים מודרנית ומסורתית להרבליסט קליני.

בוגר B.A  בכלכלה עם התמחות ממנהל עסקים מאוניברסיטת בן גוריון.

 מטפל מוסמך ברפואה נטורופתית במגוון בעיות רפואיות, מתמחה בייעוץ לטבעונות/צמחונות

,בעיות מערכת העיכול והסינדרום המטבולי.

אשמח לכל תגובה או שאלה:

drofreedom@gmail.com

facebook: dror.bach

נייד 054-2479851

התוכן המופיע בכתבה נועד לספק אינפורמציה ראשונית בלבד ובשום אופן אינו מהווה ייעוץ רפואי, חוות דעת או תחליף להתייעצות עם רופא מוסמך או נטורופת אין להסתמך על המידע כמקור יחיד ולעשות בו שימוש ללא התייעצות מקצועית

לדף הבא
RSS